Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Z powodu dużej różnorodności kulturowej, kolumbijska sztuka kulinarna składa się z wpływów kuchni europejskiej, lokalnej tradycji i kuchni afrykańskiej. Niestety nie ma potrawy, którą można by uznać za typowo kolumbijską.
Takie mieszane potrawy z dodatkiem warzyw i mięsa to podstawa kuchni. Warzywa Podstawą większości dań przygotowywanych przez Kolumbijczyków są ziemniaki, ryż i kukurydza. Kuchnię tę wyróżnia duża ilość kolorowych warzyw i roślin strączkowych. W domowych przepisach nie może zabraknąć świeżych pomidorów, cebuli, szczypiorku, fasoli, grochu czy soczewicy. Grilowanie W Kolumbii niezwykle popularny jest grill. W całym kraju organizowane są festyny i święta grilla. Kolumbijski grill odróżnia się swoją budową od powszechnie znanego paleniska, pionowym ułożeniem rusztu. Miłośnicy tego rodzaju sztuki kulinarnej smażą na takim rożnie kilka mięs na raz. Często w jednym połączeniu odnajdziemy wołowinę, kurczaka, wieprzowinę, nogi wieprzowe, udziec jagnięcy, żeberka oraz różnego rodzaju kiełbasy, takie jak kaszanka. Kuchnia karaibska Oryginalną kuchnią może poszczycić się obszar zlokalizowany wzdłuż wybrzeża karaibskiego. Oprócz typowych mięs można tam skosztować takich rarytasów jak wątroba wieloryba, ryż kokosowy czy Suero, który jest czymś pomiędzy jogurtem, a kwaśną śmietaną. Suero jest wyśmienitym deserem wraz ze smażonymi bananami. Potrawy z Bogoty W rejonie Bogoty popularnym daniem, jest zupa z kurczaka, z dodatkiem kukurydzy, ziemniaków, awokado i lokalnych ziół takich jak guascas. Tradycyjnymi dodatkami, które znajdująą zastosowanie w większości potraw są kapary i śmietana. Kolumbia - miasta
Kolumbia - co warto wiedzieć
Kuchnia Kolumbijska - dodaj komentarz:
|